HALMENTÉS 2018. március 28.

Utóljára frissítve 2018. április 12. 06:56

Nem hagyhatjuk veszni a halakat!

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége folyamatosan figyelemmel kíséri a kezelésében lévő vízterületeket, így a Keleti-főcsatornát is. Árgus szemekkel figyeli a műtárgy felújításokat és az új műtárgyépítéseket, hogy a halgazdálkodási feladatainak ellátását maximálisan meg tudja oldani, a halak és ezáltal a horgászok érdekében.

A Keleti-főcsatorna végén Bakonszegnél, az új épülő műtárgynál a szövetség halőrei már a tavalyi évben elvégezték a halmentést. Sikerrel, melyről már beszámoltunk.

Idén február óta folyamatosan figyeltük a hajdúszoboszlói új zsilip építési munkálatait és tartottuk a kapcsolatot a kivitelező cég helyszíni építésvezetőjével, hogy mikor lehet megkezdeni, elvégezni a halmentést ezen a szakaszon is.

A munka többször elhalasztásra került a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, de ez a munkaterületen rekedt halállományt nem érintette negatívan, hiszen megfelelő mennyiségű víz maradt a területen. Végül a halmentést 2018. március 27-én tudtuk megkezdeni, de a látszólag sekély vízben a halak megbújtak, mentésük nehézkesen és lassan haladt. A munka 2018. március 28-án folytatódott tovább, de már sokkal jobb technikával, mely a bennrekedt halállomány szempontjából is kedvezőbb volt. Kiásásra került egy2-3 m3-es gödör, melybe behelyezésre került egy szivattyú. A gödörbe befolyó vízből, a vízfolyásba tartva a szákokat kíméletesen lehetett a halakat megfogni, melyek közül a z invazív fajok kivételével, mindegyik visszakerült éltető közegébe, a Keleti főcsatornába. A visszamaradt kisebb kopolyákból a halmentést már egyszerűbb volt elvégezni.

S lám milyen csodálatos víz a Keleti-főcsatorna. A területbejáráson és az első nap megfigyelései alapján nem is gondoltuk, hogy ilyen színes és ennyire számos élőlénnyel fogunk találkozni a munkavégzés közben a mindegy 150-200 m2-es lerekesztett, akkor még vízzel borított területen.

A halmentés során képet kaptunk a Keleti-főcsatorna változatos élővilágáról is, hiszen ebben a lerekesztett részben több mint 10 halfajt lehetett egyértelműen megkülönböztetni, az őshonos halfajoktól az invazív halfajokkal bezárólag.

A halmentés során mentésre került halállomány:

Halfaj neve méret (cm) darabszám
Márna 10 1
Csuka 20-40 36
Folyami harcsa 15-30 20
Süllő 15 5
Sügér 20 6
Keszegfélék 5-15 30
Szivárványos ökle 5-8 50
Többféle géb   200
Többféle rák   200
Törpeharcsa    
Naphal    

Ezúton is köszönjük a segítséget mindenkinek, akik a munkában részt vettek, támogatták a munkánkat és velünk együtt nem hagyták veszni a halakat.

Halmentés 2018.03.28.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Debrecen, 2018 március 29.

                                                                                                                         Cserepes Norbert Ernő

                                                                                                                               ügyvezető elnök

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..