Tavaszi keszegezés a Keleti-főcsatornán

Utóljára frissítve 2018. május 08. 07:36

Írta Krakkó Tamás

resized P1150644Kislányom társaságában indultam egy tavaszi keszegezésre a Keleti-főcsatornára. A Tisza áradása miatt a víz még mindíg zavaros, de horgásztársaktól gyűjtött információk alapján lehet fogni fehérhalat. A versenypálya 26-os helyét választottuk Pannával, ahol az etetőanyag keverést a néhány rossz helyre nőtt nádszál kivágása követte. Szezon eleji cucc összerakás, üldögélés, béke. Jó helyen, jó társaságban. Ennél sokkal több nem is kell egy lányos apának.

A víz szokatlan módon olyannyira lassan folyt, hogy 1.25 gr-os úszóval kitűnően lehetett úsztatni, az 1.75 gr-os pedig úgy állt, ahogy azt a folyóvízi horgásziskolában tanítják. Reggel még borongós hűvös, majd a szélcsendes időben lassacskán kisütő nap hatására lekerültek a pulóverek. 0.08-as előkére 20-as méretű aprócska horgot tettem, majd kupakos etetés következett. Gyors úsztatásokat követően megjöttek az első kapások, melyek általában kicsi karikakeszegeket lepleztek le. Nem nagyok, de keszegek! Ráetetést követően (szigorúan kupakkal) kíváncsi voltam, hogy mi történik, ha megállítom? Elő az 1.75 gr.-os úszóval szerelt topszet, bot betéve a középtartóba. Semmi kapás. Majd 3-4 perc múlva elmerül az antenna. Bevágok, gumi nyúlik, 2-3 másodpercet követően lepattan. Bosszankodás után újra csalizok, megállítom. Megint elmerül a dugó, bevágás, hal ismét lemarad. Horogcsere. Nagyobb méretű halakat feltételezve kicsinek gondoltam a 20-as tűt. 16-os horogra váltottam, aminek a következő úsztatásnál mindjárt meg is lett az eredménye. 

resized P1150647

Az eddigi 10 dkg. körüli karikákat 20-25 dkg. közötti dévérek követték. Iskolapáldája volt annak, hogy a fenék fölött úsztatott csalit karikakeszeg, míg a fenéken megállított csalit dévérkeszeg ette meg. Ahogy telt az idő, úgy természetesen a törpeharcsa is megjelent, s a nagyobb példányokból több darabot is zsákmányoltunk. Kicsi fekete ördögökből ezúttal talán 2-3 darabot fogtunk. Pannával felváltva horgásztunk, s mindketten nagyon jól szórakoztunk. Mikor el-eltünt az etetésről a hal akkor apa igyekezett visszaállítani őket, amikor ott volt, akkor Panna fogta a keszeget. 🙂 

resized P1150642

 

resized P1150643

resized P1150650

Pár kilónyi összejött, nagyom jól szórakoztunk úgy, hogy a nyugalmunkat senki nem zavarta. A teríték nagy részét dévérkeszeg, karikakeszeg, kisebb részét néhány bagolykeszeg, és törpeharcsa adta.

Üdvözlettel: Krakkó Tamás

Forrás: topfishshe.hu

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..