Horgászat közben is figyeljünk a kullancsveszélyre!

Utóljára frissítve 2018. május 21. 06:08

A kullancsok vérszívó életmódot élnek, hazánkban bárhol – így a vizek partjain is- előfordulnak. A kullancsok a magasabb páratartamú helyeket kedvelik pl. az avarban és az aljnövényzettel benőtt területeken gyakrabban találkozhatnak velük.

Fontos a megelőzés és a védekezés.

Javasoljuk a horgászoknak, hogy viseljenek zárt, de szellős ruhát, a nadrágot tűrjék a zokniba, lehetőleg a cipő zárt legyen. A fejen lévő vékonyabb, a kullancsok számára vonzó bőrfelületeket védjék meg széles karimájú kalappal, amelyből a kullancs nem tud a fejre mászni.

Használjanak kullancsriasztó szereket, különösen a szabad bőrfelületeinken. Tartsák be a készítmény használati útmutatójában foglaltakat.

Miután a szabadban voltunk, alaposan vizsgálják át teljes testünket.

Ha kullancsot találnak a testünkön, legegyszerűbben, otthonukban szemöldökcsipesszel tudják eltávolítani a kullancsot. Közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbálják – a feji résznél –  megfogni. Fontos, hogy a potrohát ne nyomják össze! Miután megfogták, érdemes várni kb. fél percet, mert előfordulhat, hogy a kullancs elengedi a bőrt. Ha a kullancs feje beleszakadt a bőrbe, azt a szervezet ki fogja magából dobni. Néhány napig érdemes a kullancs csípés helyét megfigyelni: ha a csípés helyén fehér-piros színű kokárda jellegű körkörös bőrelváltozás jelentkezik, akkor orvoshoz kell fordulni.

MAGYARORSZÁG KULLANCSTÉRKÉPE

Forrás: köpönyeg.hu

Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..