Rajzpályázat 2018. – eredményhirdetés és díjátadó

Határtalan rajzpályázat A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Hajdú-Bihar Megyei ...

Learn more

      Az emberek számára ősidők óta ismert, hogy a Nap és a Hold együttes vonzereje idézi elő a víztömegek mozgását. Bizonyított tény, hogy a halak igenis érzékenyen reagálnak erre az egyesített vonzerőre, méghozzá úgy, hogy megnő vagy csökken az étvágyuk.
Az igazság az, hogy a halak étvágyára sok más tényező is hatással van és ezek különböző kombinációja igen jó eredményt hozhat a horgászatban, de teljes sikertelenséget is okozhat.

      1926-ban John Alden Knight az édesvízi és tengeri halak viselkedését feltételezetten befolyásoló 33 faktort vizsgált meg egyenként nagy gonddal, és vetette el azokat a faktorokat, amelyek láthatóan nem hatottak a halakra. Mindössze három faktor maradt, amelyet tovább vizsgált: a Nap, a Hold és az apály-dagály jelenség. A Nap valószínűsíthetően önmaga nem tud hatást gyakorolni a halakra, az apály-dagály jelenség az édesvízi halak esetében szintén nem jöhet számításba. Együttesen azonban mindhárom faktor hatással bírhat a tengeri és az édesvízi halakra egyaránt. Ezek alapján John Alden Knight 1936-ban jelentette meg első szolunáris táblázatát, melyet alkalmazva 200 esetből 180 alkalommal vezetett sikerre a táblázat használata.

      A „szolunáris” megnevezést is ő maga alkotta a Nap (Sol) és Hold (Luna) szavak ötvözéséből. Sokan kételkedve fogadták a szinte hihetetlen összefüggésekre építkező táblázatot, viszont későbbi kutatások megerősítették helyességét. Sőt még az is kiderült, hogy nem csak a halakat, hanem sok más élőlényt is hasonlóképpen befolyásol a Hold.

          Hazai horgászvizeinknél nem árt figyelembe venni az alábbiakat:

  • vízállás (magas, alacsony),
  • a víz tisztasága (átlátszóság, szennyezettség),
  • napszakok (reggel, nappal, estefelé, félhomály, sötétedés),
  • légnyomás (esése, emelkedése),
  • légköri frontbetörések, átvonulások (hideg, meleg, frontbetörés-mentes napok),
  • a víz oldott oxigéntartalma,
  • a víz hőfoka,
  • a horgon levő csali, csalétek,
  • a horgászhely kiválasztása (az adott vízterület ismerete a horgász részéről)

2017-01-01_185147
MAGYAR HORGÁSZ SZOLUNÁRIS TÁBLÁZAT 2018

Definíció szerint akkor van újhold, ha a Nap és a Hold ekliptikai hosszúsága megegyezik, telehold pedig akkor, amikor 180°-kal különbözik. Első és utolsó negyed pedig akkor van, amikor a növekvő, ill. csökkenő fázisú Hold ekliptikai hosszúsága pontosan 90°-kal különbözik a Napétól. (A negyedek ilyen meghatározása nem esik egybe pontosan geometriai okok miatt azzal a holdfázissal, amikor pontosan 50% a fázis, általában 30-40 perccel eltér tőle.)

 

www.tvn.hu_a8b21530310ea4f7c00f4bbbec0c53fb