Kedves látogató! Az oldal jelenleg feltöltés alatt van, a tartalom nem teljes! Naprakész információért, hivja a lenti telefonszámot!

Hírek

Ötven éves álom vált valóra

Csengeri Imre
2022.04.18 21:46
Ötven éves álom vált valóra

Balmazújváros közelében megkezdődött a Civaqua-program első ütemének kivitelezése, jelentette be kedden Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Ötvenéves álom válik valóra: elindult a Civaqua-program megvalósítása – fotókkal, videóval

Fotók: Kandert Szabolcs

Kósa Lajos úgy fogalmazott, ezzel elindult az ország legnagyobb vízrendezési beruházása, melynek célja, hogy a Tócó patak élővíz legyen, a szentgyörgyi erdő, az apafai erdő és a Nagyerdő, valamint az erdőspuszták vízutánpótlással rendelkezzenek. 

Az országgyűlési képviselő felidézte, hogy egykoron a Tócónak olyan erős vízfolyása volt, hogy öt vízimalom működött rajta. A Civaquának köszönhetően újra lesz bőven víz a patakmederben.

Papp László kiemelte, a Civaqua gondolata az 1970-es években született meg, eddig a tervek és hosszú beszédek születtek meg a program megvalósítása kapcsán, de „most a beszédek időszakának vége, a tetteké a főszerep.” Hozzátette, Debrecen területének 34 százaléka erdő, amelyek fenntartása egy víz nélküli városban nagyon nehéz, de erre most megoldást nyújt a Civaqua.

A megépülő csatornán keresztül akár 1200 liter/másodperc vízhozammal érkezhet majd Debrecenbe a Tisza vize. 

A polgármester beszélt arról is, hogy a környezetvédelmi szempontok mellett a debreceni életminőségre is pozitív hatással lesz a beruházás.

A város északi részén, a Vezér utca környékén egy kisebb tározót alakítanak ki, a város délebbi részén, a Tócóvölgyben is lesz egy park egy tóval. 

Balázs Ákos, a város környezetvédelemért is felelős alpolgármestere azt tette hozzá, hogy már az első ütemben is új vizes élőhelyek jönnek létre, védett területekre érkezik majd meg a Tisza vize. Közlése szerint már biztosították a forrást a kettes ütem előkészítésére. 

Balázs Ákos emlékeztetett A mi Civaquánk című ötletpályázatra, melynek legjobb elképzeléseit a későbbiekben meg fogják valósítani, ezzel a programba bevonták a civileket is. 

Mint ismert, a kormányzat döntése révén uniós támogatással elindulhat az ötven éve megálmodott és régóta várt Civaqua-program, melynek három üteme lesz.

 

Civaqua-program: megkezdődött a kivitelezés

Galéria megnyitása - 12 kép 

 

A Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eljut a városba, a Tócó-patakba. Ezt a vizet viszik majd el a második ütemben a Nagyerdőbe (ott víztároló kazettákat is kialakítanak), a harmadik ütemben pedig a város keleti részén lévő jóléti tavakhoz, víztározókhoz. 

A Civaqua-program első ütemének kivitelezésére kiírt közbeszerzést a hajdúszoboszlói Aqua-General Szennyvíztechnológia-építő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el. A kft. két alvállalkozót von be a munkába, a debreceni Keviép Kft-t és a tiszakécskei Duna Aszfalt Zrt-t. A cégeknek 23 hónapjuk lesz a munka elvégzésére.